וַיִּקַּח מֵאִתָּם אֶת שִׁמְעוֹן
מדוע מדגישה התורה שהאח שהושם במאסר הוא שמעון? האם יש בכך ללמד אותנו משהו? עיון בדברי הרב בכור שור מלמד על הכרת הטוב שהיה בכך.
מדוע מדגישה התורה שהאח שהושם במאסר הוא שמעון? האם יש בכך ללמד אותנו משהו? עיון בדברי הרב בכור שור מלמד על הכרת הטוב שהיה בכך.
פרשת מקץ מלאה בעוצמות אדירות שמתגלות דרך אנשים פרטיים, רגעי גבורה שבהם אדם משנה את המציאות הקיימת בן רגע. יוסף הופך תוך דקות מעבד נרצע,
משחק הכיסאות אחד הדברים שהיה לי קשה מאוד להתעסק איתם בצמתים השונים שבהם זכיתי לפעול (וזה קורה כמעט בכל תפקיד, אז בלי ניחושים) הוא ההתעסקות
איך להוביל את הספינה ביולי 2015, זכיתי להיות בורג קטן בהקמת המשרד לשוויון חברתי החל מצעדיו הראשונים. הליך הבנייה וההרכבה התנהל זמן ממושך סביב מטה
יוסף מבקש מהאחים שִׁלְחוּ מִכֶּם אֶחָד כדי להביא את בנימין, אך לאחר מכן משנה את דעתו, מדוע? ננסה להבין זאת דרך פירוש הכלי יקר.
חיי יוסף רצופים עליות ומורדות. בשלב הראשון בחייו הוא הבן המועדף בבית אביו: הוא יושב באוהל עם יעקב בשעה שאחיו נשלחים לעבוד במרעה, הוא זוכה
ולא זכר שר המשקים… פרשת וישב מסתיימת ביוסף הפותר את חלומות שני שרי פרעה, ובבקשתו משר המשקים שיזכור אותו ויפעל לשחרורו מהבור. למרות הבקשה שר
פרשת מקץ עוסקת במפגש המחודש שבין יוסף ובין אחיו.
הפרשה פותחת בתיאור זמן שאינו אופייני לתורה: ויהי מקץ שנתיים ימים, שנתיים בהם נשאר יוסף בבית הסוהר שמסתיימות כאשר פרעה קורא ליוסף לפתור את חלומותיו.
המפגש עם האחים מגיע לאחר שיוסף מתעלה להיות המשנה למלך מצרים- יוסף פותר את חלומות פרעה, הוא מתריע בפני הרעב שעתיד להגיע ומציע לפרעה לאגור תבואה בשבע שנות השובע על מנת להתכונן לרעב.
אחי יוסף, בציווי יעקב מגיעים למצרים לקנות אוכל ואז מתרחש המפגש, כאשר הדגש הוא שיוסף מכיר אותם אך הם לא מזהים אותו.
חוסר הזיהוי נובע גם מהשינוי במעמד יוסף- הם לא תיארו לעצמם שיגיע למעמד זה, וגם בשל הזמן שעבר: יוסף נמכר למצרים כשהוא בן שבע עשרה שנה, והוא עומד לפני פרעה בגיל שלושים. כאשר מתחילות שנות הרעב יוסף בן שלושים ושבע שנה, ושנתיים לאחר מכן- כאשר הוא בן שלושים ותשע הוא מתגלה לאחים.
הפרשה פותחת בשני חלומות פרעה:
בחלום הראשון עומד פרעה על היאור ורואה שבע פרות בריאות ומלאות הנאכלות על ידי שבע פרות רזות.
בחלומו השני רואה פרעה שבע שיבולים מלאות גרגירים הנבלעות על ידי שבע זיבולים רזות ושדופות.
פרעה בבוקר קם ולא מבין את משמעות החלומות, הוא אינו מקבל את הפרשנויות והפתרונות שמציעים לו יועציו, ולכן שר המשקים מזכיר את יוסף שפתר את חלומו כאשר הוא היה בבית הסוהר.
פרעה מבקש להביא את יוסף על מנת לפתור את חלומותיו, ויוסף מסביר לפרעה שמשמעות החלומות היא אחת- עתידות להגיע שבע שנות שובע ולאחריהן שבע שנות רעב.
יוסף ממשיך ומייעץ לפרעה לאגור כמה שיותר תבואה בשנות השובע על מנת להתמודד עם שנות הרעב.
פרעה ממנה את יוסף למשנה למלך ומצווה עליו להכין את מצרים לשנות הרעב על ידי בניית מאגרי תבואה ברחבי מצרים.
הרעב משפיע גם על המקומות שמחוץ למצרים ולכן שולח יעקב את עשרת בניו (ללא בנימין) למצרים לקנות אוכל.
בני יעקב מגיעים למצרים ועומדים מול יוסף שמזהה אותם, יוסף מאשים אותם בהיותם מרגלים, אוסר אותם לשלושה ימים ובסופו של דבר משחרר אותם בתנאי שיביאו את בנימין אליו כדי להוכיח שאינם מרגלים. בזמן הזה נשאר שמעון במאסר עד שישובו האחים שוב.
כאשר האחים פותחים את שקי התבואה בדרך לארץ כנען הם מגלים להפתעתם ש כספם שבו קנו את התבואה נמצא גם הוא בשקים.
כאשר האחים מגיעים חזרה ליעקב ומספרים לו על דרישת המושל המצרי (יוסף) להביא את בנימין איתם חזרה למצרים יעקב לא מסכים בטענה:
וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם יַעֲקֹב אֲבִיהֶם אֹתִי שִׁכַּלְתֶּם יוֹסֵף אֵינֶנּוּ וְשִׁמְעוֹן אֵינֶנּוּ וְאֶת בִּנְיָמִן תִּקָּחוּ עָלַי הָיוּ כֻלָּנָה.
כאשר נגמר האוכל אותו הביאו האחים ממצרים, מבקש מהם יעקב לחזור למצרים ולקנות עוד אוכל.
האחים אינם מסכימים בטענה שהמושל המצרי היה ברור באמירתו- ללא יוסף הם לא יוכלו לחזור ולקנות עוד אוכל.
לאחר שיהודה מתחייב ליעקב שהוא ערב לכך שבנימין יחזור, יעקב מתרצה ושולח את בנימין עם האחים למצרים.
כאשר האחים מגיעים למצרים, הם מובאים אל בית יוסף, שמקבל אותם ומעניק להם מתנות ואוכל.
לפני שהאחים יוצאים חזרה אל ארץ כנען, יוסף מצווה להכניס את גביעו אל שק התבואה של בנימין.
לאחר שהאחים התרחקו יוסף מצווה את אנשיו לרדוף אחריהם ולהאשים אותם בגניבת הגביע.
יהודה מתעמת עם משרת יוסף בטענה שהגביע לא נמצא אצלם, אך לאחר שהגביע נמצא בשקו של בנימין כל האחים חוזרים למצרים לעמוד לפני יוסף.
יוסף דורש שבנימין ש'גנב' את הגביע יישאר אצלו כעבד ואילו שאר האחים יוכלו לחזור לארץ כנען את יעקב.
ברוך ה' לעולם אמן ואמן.