מסכת בבא בתרא היא החלק השלישי והאחרון של מסכת נזיקין, שהיא המסכת הראשונה בסדר נזיקין שבמשנה. בארמית, "בבא בתרא" פירושו "השער האחרון", כאשר לפניה במסכת נזיקין נמצאות בבא קמא – "השער הראשון", ובבא מציעא – "השער האמצעי". חלוקה זו לשלוש מסכתות ("בבות") היא מסורת בבלית, בעוד שבארץ ישראל המסכת נחשבה תמיד כמסכת אחת. החלוקה הטכנית לשלושה חלקים נעשתה כך שבכל מסכת ישנם עשרה פרקים. עם זאת, מבחינה תוכנית ניתן היה לחלק את המסכת אחרת. לדוגמה, הפרק האחרון של בבא מציעא עוסק באותו נושא כמו הפרק הראשון של בבא בתרא – דיני שותפות. התוספתא של המסכת מחולקת אף היא ל"בבות", עם אחד עשר פרקים בכל "בבא", כאשר המקבילה לפרק א' של בבא בתרא נמצאת (יחד עם המקבילה לפרק י' של בבא מציעא) בפרק י"א של "בבא מציעא".
בסידור הדפים עם פירושי רשב"ם ותוספות, בדפוס וילנה, יש במסכת 175 דפים, והיא המסכת הארוכה ביותר בש"ס בכמות הדפים. עם זאת, אין זו המסכת עם מספר המילים הרב ביותר. בסך הכל יש במסכת כ-86 משניות.
לפי הקדמתו של הרמב"ם למשנה, מסכת בבא בתרא ממוקמת בסוף מסכת נזיקין מכיוון שכולה דברי קבלה וסברות ואין לה סמך ישיר מפסוקים שבתורה.
מסכת בבא בתרא מחולקת לעשרה פרקים:
מסכת בבא בתרא עוסקת במגוון רחב של נושאים הקשורים לדיני ממונות ויחסים שבין אדם לחברו, בדגש על ענייני מקרקעין, שותפויות, נזקי שכנים, קניין ומכירה, ירושות ודיני שטרות. המסכת עוסקת גם בענייני חזקה, כמו חזקת שלוש שנים בקרקע.
מסכת בבא בתרא היא מסכת מרכזית ועשירה בסדר נזיקין, העוסקת במגוון רחב של דיני ממונות ומציגה עקרונות חשובים הנוגעים ליחסים שבין אדם לחברו בעולם העסקי והחברתי.