עגלת קניות

דף יומי מסכת בבא בתרא

מסכת בבא בתרא: שיעורי וידאו מתומצתים של כ-20 דקות מפי הרב יוני גוטמן, ללימוד מעמיק ונגיש של התלמוד ולחוויה מהנה לכל לומד.
לע"נ אלימלך צבי (צביקה) גוטמן ז"ל

 

 

 

מסכת בבא בתרא: "השער האחרון" של דיני ממונות

מסכת בבא בתרא היא החלק השלישי והאחרון של מסכת נזיקין, שהיא המסכת הראשונה בסדר נזיקין שבמשנה. בארמית, "בבא בתרא" פירושו "השער האחרון", כאשר לפניה במסכת נזיקין נמצאות בבא קמא – "השער הראשון", ובבא מציעא – "השער האמצעי". חלוקה זו לשלוש מסכתות ("בבות") היא מסורת בבלית, בעוד שבארץ ישראל המסכת נחשבה תמיד כמסכת אחת. החלוקה הטכנית לשלושה חלקים נעשתה כך שבכל מסכת ישנם עשרה פרקים. עם זאת, מבחינה תוכנית ניתן היה לחלק את המסכת אחרת. לדוגמה, הפרק האחרון של בבא מציעא עוסק באותו נושא כמו הפרק הראשון של בבא בתרא – דיני שותפות. התוספתא של המסכת מחולקת אף היא ל"בבות", עם אחד עשר פרקים בכל "בבא", כאשר המקבילה לפרק א' של בבא בתרא נמצאת (יחד עם המקבילה לפרק י' של בבא מציעא) בפרק י"א של "בבא מציעא".

בסידור הדפים עם פירושי רשב"ם ותוספות, בדפוס וילנה, יש במסכת 175 דפים, והיא המסכת הארוכה ביותר בש"ס בכמות הדפים. עם זאת, אין זו המסכת עם מספר המילים הרב ביותר. בסך הכל יש במסכת כ-86 משניות.

לפי הקדמתו של הרמב"ם למשנה, מסכת בבא בתרא ממוקמת בסוף מסכת נזיקין מכיוון שכולה דברי קבלה וסברות ואין לה סמך ישיר מפסוקים שבתורה.

 

פרקי מסכת בבא בתרא:

מסכת בבא בתרא מחולקת לעשרה פרקים:

  1. השותפין שרצו לעשות מחיצה (שש משניות) – הפרק עוסק בהלכות חלוקת שותפות, מחיצה בין חצרות (היזק ראיה), והמקיף את חברו. בגמרא הפרק עוסק גם במצוות צדקה ובזהותם של כותבי הנ"ך.
  2. לא יחפור אדם בור (ארבע עשרה משניות) – הפרק עוסק בנזקי שכנים.
  3. חזקת הבתים (שמונה משניות) – הפרק עוסק בהלכות חזקת ראיה וחזקת קניין במקרקעין. בגמרא הפרק עוסק בכללים יסודיים בדיני 'טוען ונטען', כגון הלכות עדות ומיגו. בפרק מופיעות סוגיות הלכתיות מפורסמות, כמו נסכא דרבי אבא וכל דאלים גבר. אחת מהיסודות של המסכת היא מיגו.
  4. המוכר את הבית (תשע משניות) – פרק זה והשלושה שאחריו עוסקים בהלכות מכירה של בתים, חצרות, ספינות, שדות, בהמות, תבואה ועוד.
  5. המוכר את הספינה (אחת עשרה משניות). פרק זה עוסק בדיני משיכה מסירה והגבהה וכן בדיני מכירת שטרות.
  6. המוכר פירות לחבירו (שמונה משניות). פרק זה עוסק במכירת פירות, יין וקרקעות, ונכללת בו סוגיא על שימוש בהכרעת רוב בדיני ממונות.
  7. האומר לחבירו בית כור (ארבע משניות) – דיני מכירה, כאשר לשון המכירה מתפרש למשמעויות סותרות.
  8. יש נוחלין ומנחילין (שמונה משניות) – פרק זה עוסק בדיני ירושות, בין השאר בירושת הבת, בכור ובעל היורש את אשתו.
  9. מי שמת והניח בנים ובנות (עשר משניות) – גם פרק זה עוסק בדיני ירושה, ומתנת שכיב מרע, וקניין פירות. עוד יש בו הלכות "אומדנא".
  10. גט פשוט (שמונה משניות) – עוסק בדיני שטרות, כולל שטרי חוב, שטרי מכר, וגיטין, ובסופו דיני ערבות.

הנושאים שבה עוסקת המסכת:

מסכת בבא בתרא עוסקת במגוון רחב של נושאים הקשורים לדיני ממונות ויחסים שבין אדם לחברו, בדגש על ענייני מקרקעין, שותפויות, נזקי שכנים, קניין ומכירה, ירושות ודיני שטרות. המסכת עוסקת גם בענייני חזקה, כמו חזקת שלוש שנים בקרקע.

 

נקודות ורעיונות מרכזיים שעולים ממסכת בבא בתרא:

  • דיני שותפות: המסכת דנה בהרחבה בסוגיות הנוגעות לשותפות בנכסים, חלוקתם, והיחסים בין השותפים.
  • נזקי שכנים: המסכת עוסקת באחריות לנזקים הנגרמים על ידי פעולות בשטח הפרטי של אדם, המשפיעות על שכניו, כגון חפירת בורות והיזק ראיה. הרחקת נזיקין היא אחת הסוגיות המפורסמות.
  • חזקת קרקעות: הפרק "חזקת הבתים" דן ביסודיות בעניין חזקת קניין במקרקעין וחזקת ראיה. דיני חזקה, ובפרט חזקת שלש שנים, מהווים נושא מרכזי במסכת.
  • דיני קניין ומכירה: המסכת מפרטת הלכות שונות הנוגעות למכירה וקניין של סוגי נכסים רבים, כולל בתים, שדות, ספינות ופירות. סוגיות כמו "הדמים מודיעים" עוסקות בבירור פרטי העסקה על פי התשלום.
  • דיני ירושה: שני פרקים במסכת מוקדשים לדיני ירושה, כולל סדר הירושה, זכות הבת, הבכור והבעל בירושת אשתו, וכן מתנת שכיב מרע.
  • דיני שטרות: הפרק האחרון עוסק בדינים הנוגעים לשטרות שונים, כגון שטרי חוב, שטרי מכר וגיטין, ובסופו דיני ערבות.
  • מיגו: אחד מהיסודות של המסכת הוא עקרון ה"מיגו", לפיו כאשר אדם טוען טענה מסוימת, העובדה שיכול היה לטעון טענה טובה יותר מחזקת את טענתו הנוכחית.
  • סוגיות מפורסמות: המסכת כוללת דיונים מעמיקים בסוגיות מפורסמות כגון "היזק ראיה", "רבנן לא צריכי נטירותא" – פטור תלמידי חכמים ממסים, "גוד או אגוד", והכלל "על הניזק להרחיק את עצמו".
  • פרשנות המסכת: רש"י כתב פירוש למסכת, אך הוא נקטע באמצע, והמשכו נכתב על ידי נכדו, הרשב"ם. כמו כן, קיימים פירושים נוספים של ראשונים, כגון חידושי הר"י מיגאש ופירושו של רבינו יונה גירונדי ("עליות דרבינו יונה") ושל הרמ"ה ("יד רמה").
  • הקשר לגאולה: הרבי מחב"ד קישר את מסכת בבא בתרא לסיום הגלות ולגאולה העתידה.

 

מסכת בבא בתרא היא מסכת מרכזית ועשירה בסדר נזיקין, העוסקת במגוון רחב של דיני ממונות ומציגה עקרונות חשובים הנוגעים ליחסים שבין אדם לחברו בעולם העסקי והחברתי.

דילוג לתוכן