עגלת קניות

דף יומי מסכת מכות

מסכת מכות: שיעורי וידאו מתומצתים של כ-20 דקות מפי הרב יוני גוטמן, ללימוד מעמיק ונגיש של התלמוד ולחוויה מהנה לכל לומד.
לע"נ אלימלך צבי (צביקה) גוטמן ז"ל

 

 

מסכת מכות: מיקומה, פרקיה, נושאיה ורעיונות מרכזיים

מסכת מכות היא המסכת החמישית בסדר נזיקין במשנה, בתלמוד ובתוספתא, והיא באה מיד לאחר מסכת סנהדרין. לעיתים היא נקראת "מסכת מלקות" על שם עונש המלקות שבו עוסקת המסכת ובמיוחד בפרקה האחרון.

לפי הקדמתו של הרמב"ם למשנה, הטעם האסוציאטיבי למיקום מסכת מכות לאחר מסכת סנהדרין הוא שמכיוון שאחר שנשנה פרק "ואלו הן הנחנקין" (במסכת סנהדרין), מגיע תורו של פרק "ואלו הן הלוקין" במסכת מכות. עם זאת, הרמב"ם מציין כי "ואין זה טעם אמת, אבל היא מסכת בפני עצמה" ומוסיף כי המסכת נסמכה למסכת סנהדרין מפני שאין רשות לבני אדם לענוש ולהלקות, אלא השופטים בעצמם.

פרקי מסכת מכות:

במשנה כוללת מסכת מכות שלושה פרקים:

  1. כיצד העדים. שם הפרק המלא יותר הוא כיצד העדים נעשים זוממין?. בפרק זה עשר משניות. בתלמוד בבלי, פרק זה מתפרס מדף ב. עד לדף ז.. הפרק מחולק לחמישה נושאים, ביניהם: מקרים שבהם אי אפשר לקיים דין "כאשר זמם" כלל, מקרים שבהם גם בלא עדותם היה מתחייב, ודינים הנוגעים למלקות ותשלומין.
  2. אלו הן הגולין. בפרק זה שמונה משניות. בתלמוד בבלי, פרק זה מתפרס מדף ז. עד לדף יג.. הפרק דן בעונש הגלות לרוצח בשגגה ובהלכות עיר מקלט בכלל.
  3. אלו הן הלוקין. בפרק זה שש עשרה משניות, והוא הפרק הגדול במסכת. בתלמוד בבלי, פרק זה מתפרס מדף יג. עד לדף כד. הפרק עוסק בעונש המלקות – על מה לוקים, כמה לוקים וכיצד.

בסך הכל יש במסכת 34 משניות והיא מתפרסת בתלמוד בבלי על גבי 23 דפים.

הנושאים שבה עוסקת מסכת מכות:

המאירי מחלק את ענייני המסכת לשלושה נושאים עיקריים:

  1. דיני עדים זוממים.
  2. דיני חייבי גלות לעיר מקלט.
  3. דיני חייבי מלקיות.

בהרחבה, המסכת דנה בנושאים הבאים:

  • הלכות עדים בכלל ועדים זוממים בפרט: המסכת מפרטת כיצד נעשים עדים זוממים ומהו עונשם, וכן מצבים בהם לא ניתן להחיל עליהם את העונש שזממו לעשות.
  • דיני גלות לעיר מקלט: המסכת עוסקת במקרים בהם אדם חייב גלות על הריגה בשגגה, בהלכות ערי המקלט, כיצד הן קולטות את הגולים ותפקיד בית הדין בכך, וכן מתי יוצא הגולה מעיר המקלט. המסכת גם דנה במקרים בהם אדם שהרג בשוגג פטור מגלות.
  • דיני עונש המלקות: הפרק האחרון והגדול במסכת מתמקד בעונש המלקות, בסוגי העבירות שעליהן לוקים, במספר המלקות, באופן ביצוע ההלקאה ובמקרים בהם נפטר החייב ממלקות.

נקודות ורעיונות מרכזיים שעולים מהמסכת:

  • עשיית דין וצדק: המסכת עוסקת במערכת המשפט העברית ובהבטחת קיום דין צדק, הן בענישת עדים שקרנים שזממו להרשיע אחרים, והן במתן הגנה למי שגרם למות בשגגה על ידי מוסד ערי המקלט.
  • הבחנה בין עבירות שונות וחומרתן: המסכת מבחינה בין הריגה בזדון להריגה בשגגה, וכן בין סוגי עבירות שונות שעליהן מוטל עונש מלקות, דבר המעיד על תפיסה מורכבת של אחריות וענישה.
  • תפקיד בית הדין והסמכות השיפוטית: המסכת מדגישה כי רק בית הדין המוסמך רשאי לדון ולהעניש, כפי שמציין הרמב"ם בהקשר למיקום המסכת לאחר סנהדרין.
  • הגבלת כוח העדות והגנה על הנאשם: דיני עדים זוממים נועדו להגן על הפרט מפני עדות שקר ולהטיל אחריות על מי שמנסה לעוות את הדין.
  • סגולות לימוד המסכת: על פי החיד"א, לימוד מסכת מכות נחשב סגולה לבטל הרהורים רעים, כיוון שהערך הגימטרי של "מכות" שווה לערך הגימטרי של "הרהורים".

 

מסכת מכות, על אף היותה קצרה יחסית, נוגעת בסוגיות חשובות בעולם המשפט והמוסר היהודי, ומציגה את העקרונות של דין צדק, אחריות אישית ומערכת ענישה מורכבת.

דילוג לתוכן