עגלת קניות

דף יומי מסכת גיטין

מסכת גיטין: שיעורי וידאו מתומצתים של כ-20 דקות מפי הרב יוני גוטמן, ללימוד מעמיק ונגיש של התלמוד ולחוויה מהנה לכל לומד.
לע"נ אלימלך צבי (צביקה) גוטמן ז"ל

 

מסכת גיטין: דיני הגירושין ותיקון העולם

מסכת גיטין היא אחת המסכתות המרכזיות בסדר נשים שבמשנה, הסדר השלישי לאחר סדר זרעים וסדר מועד. היא ממוקמת במקום השישי בסדר נשים. סדר נשים עוסק בעיקר בדיני המשפחה והמעמד האישי של האישה. מסכת גיטין עצמה מתמקדת באופן מיוחד בהלכות הגירושין.

סדר המסכתות הנוכחי מציב את מסכת גיטין לאחר מסכת סוטה. הסבר לכך ניתן במסכת סוטה עצמה, שם מבואר כי מסכת נזיר נסמכה לפרשת סוטה בתורה כדי ללמד שכל הרואה סוטה בקלקולה, ידיר עצמו מן היין. מכיוון שמסכת נזיר קשורה למסכת סוטה, הושארו שתיהן סמוכות זו לזו, ולכן מסכת גיטין מופיעה אחריהן.

 

פרקי המסכת גיטין

במסכת גיטין תשעה פרקים. כל פרק עוסק בתחום מסוים בהלכות הגירושין ונושאים קשורים. להלן שמות הפרקים ותמצית הנושאים בהם הם דנים, על פי המופיע במקורות:

  1. המביא גט קמא (שש משניות) – פרק זה דן בעיקר בדיני שליחות גט כאשר השליח מגיע "ממדינת הים" (מחוץ לארץ ישראל). הוא עוסק בקשר שבין דיני גיטין לדיני שטרות שחרור עבדים וגם בגבולות ארץ ישראל. הפרק מבהיר את הצורך בבקיאות העדים בחתימות אם הבעל מערער על הגט.
  2. המביא גט בתרא (שבע משניות) – פרק זה ממשיך את הדיון בדיני שליחות גט ממדינת הים, ודן גם בדיני כתיבת וחתימת הגט ובשליח הממונה על הבאת הגט. הפרק מדגיש את הצורך בכתיבת הגט לשמה.
  3. כל גט שנכתב (שמונה משניות) – פרק זה עוסק בדיני כתיבת הגט לשמה (לשם האישה הספציפית), במקרה בו שליח הגט חלה, ובסוגיות של חזקות. הפרק דן בשאלה האם די בכתיבה לשמה או שגם החתימה צריכה להיות לשמה.
  4. השולח גט לאשתו (תשע משניות) – פרק זה דן בדיני ביטול שליח ובדינים שונים שנאמרו "מפני תיקון העולם". הפרק מתייחס למשל לתקנת רבן גמליאל הזקן בנוגע לביטול גט בפני שניים.
  5. הניזקין שמין להם בעידית (תשע משניות) – פרק זה ממשיך לעסוק בדינים שנאמרו מפני תיקון העולם ומפני דרכי שלום. נושא מרכזי בפרק הוא תקנת "מעמד שלושתן" המסדירה קניין שלא בפני שלושה.
  6. האומר התקבל גט זה לאשתי (שבע משניות) – פרק זה עוסק בדינים נוספים הקשורים לשליחים בגט: לשליחות הכתיבה, החתימה, ההולכה והקבלה.
  7. מי שאחזו קרדיקוס (תשע משניות) – פרק זה ממשיך את הדיון בדיני שליחים, ודן גם בדיני גט על תנאי.
  8. הזורק גט לאשתו (עשר משניות) – פרק זה דן בדיני קבלת הגט על ידי האישה, בסוגיית גט ישן, בנשים שחובה לגרשן ובגט קרח (גט ללא נכסים). הפרק מתייחס גם למקרים בהם יש קול על הגירושין.
  9. המגרש את אשתו (עשר משניות) – פרק זה עוסק בדיני גירושין לחצאין, בעדים בגט ובעילות שונות לגירושין. הפרק מביא את המחלוקת האם מגרשים רק במציאת "דבר ערווה" או גם כאשר הבעל מוצא אחרת נאה הימנה.

 

הנושאים המרכזיים במסכת

הנושא המרכזי והעיקרי במסכת גיטין הוא הליך הגירושין ביהדות. המסכת מפרטת באופן דקדקני את התנאים וההליכים הנדרשים כדי שגירושין יהיו תקפים על פי ההלכה. בין הנושאים המרכזיים ניתן למנות:

  • מהות הגט: המסכת עוסקת בשטר הגירושין עצמו, בלשון הגט, ובצורך שהוא יהיה כתוב לשמה של האישה. היא דנה גם במקרים בהם הגט נכתב מראש ("גט מוקדם").
  • שליחות גט: חלק ניכר מהמסכת מוקדש לדיני שליחות גט, במיוחד כאשר הגט מובא ממדינת הים. המסכת דנה בזהות השליח, בכשרותו, באמירתו לשמה, ובאפשרות למנות שליח נוסף.
  • כתיבה וחתימה: המסכת מפרטת את ההלכות הנוגעות לכתיבת הגט ולחתימת העדים, כולל הצורך בעדים כשרים ובבקיאותם בחתימות.
  • מסירת הגט וקבלתו: המסכת דנה באופן המסירה של הגט לידי האישה ובמקרה בו הגט נזרק לעברה. היא גם מתייחסת למצבים בהם האישה מסרבת לקבל את הגט.
  • ביטול הגט: המסכת עוסקת בתנאים ובדרכים בהם הבעל יכול לבטל את הגט לאחר ששלח אותו, ובמיוחד בתקנת רבן גמליאל הזקן בנושא.
  • גירושין על תנאי: המסכת דנה במקרים בהם הגירושין תלויים בהתקיימות תנאי מסוים.
  • תיקון העולם: חלק מהמסכת עוסק בתקנות וגזרות שנועדו למנוע מכשולים וטעויות בהליכי גירושין ובנושאים אחרים, כגון תקנת "מעמד שלושתן". תקנות אלו נועדו להסדיר סוגיות שונות כדי לשמור על הסדר החברתי וההלכתי.

 

נקודות ורעיונות מרכזיים במסכת גיטין

מסכת גיטין מעלה מספר נקודות ורעיונות מרכזיים חשובים:

  • חשיבות הדעת וההסכמה: המסכת מדגישה את הצורך בדעת ובכוונה ברורים הן מצד הבעל המגרש והן מצד האישה המתגרשת. לדוגמה, שליחים להבאת גט צריכים להיות בני דעה.
  • פורמליות הליך הגירושין: המסכת מדגישה את החשיבות של קיום הליך גירושין פורמלי ומסודר באמצעות גט כשר. הדבר נועד למנוע ספקות ולשמור על מעמד האישה לאחר הגירושין.
  • הגנה על מעמד האישה: תקנות "תיקון העולם" מעידות על רצון חכמים להגן על מעמד האישה ולמנוע מצבים של עגינות או ניצול לרעה של כוח הבעל.
  • איזון בין דין לרחמים: הדיונים במסכת לעיתים משקפים מתח בין הקפדה על דקדוקי הדין לבין התחשבות במצבים אנושיים מורכבים.
  • הסמכות הרבנית והתקנת תקנות: העיסוק הנרחב בתקנות "תיקון העולם" מדגים את תפקידם של חכמים בהתאמת ההלכה לצרכי הדור ושמירה על הסדר החברתי והדתי.
  • הקשר בין דיני ממונות לדיני אישות: המסכת לעיתים משווה ומקשרת בין דיני גירושין לדיני ממונות ושטרות, כגון הקשר בין גט לשטר שחרור עבד.

 

מסכת גיטין היא מסכת עשירה ומורכבת, המציגה את רגישותה של ההלכה היהודית לנושאי אישות וגירושין, ואת מאמציהם של חכמים להסדיר נושאים אלו בצורה מפורטת וצודקת. הדיונים וההלכות במסכת ממשיכים להיות רלוונטיים ומעסיקים עד ימינו.

דילוג לתוכן