עגלת קניות

כלי יקר

מיהו רבי שלמה אפרים מלונטשיץ, מחבר הספר כלי יקר? בואו להכיר את דמותו המופלאה של הדרשן שפירושיו ורעיונותיו שוו את אוזנם של בני דורו ורלוונטיים עד ימינו אנו.

מאמרים באתר בנושא  הכלי יקר

רבי שלמה אפרים מלונטשיץ – בעל הספר כלי יקר:

רבי שלמה אפרים מלונטשיץ, פעל במאה השש-עשרה והשבע-עשרה, לא היה רק דרשן בחסד עליון ומפרש מקראי בעל עומק, אלא גם מנהיג רוחני, אשר השאיר חותם עז על עולם התורה והיהדות בדורו ובדורות שלאחריו. עיקר פרסומו בא לו מספרו "כלי יקר", פירוש מקיף וחדשני על חמישה חומשי תורה, אשר התקבל בקרב לומדי התורה כאחד מעמודי התווך של פרשנות המקרא עד ימינו אלה. דרך לימודו המיוחדת, המשלבת פשט, רמז ומוסר, יחד עם ביקורתו הנוקבת על החברה בת זמנו, הופכת אותו לדמות מעוררת השראה ומחשבה.

קורות חייו

רבי שלמה אפרים מלונטשיץ נולד בשנת ה'ש"י (1550) בלונטשיץ (Łęczyca) שבפולין לאביו רבי אהרן. בצעירותו, שמו היה רק אפרים, והשם שלמה נוסף לו רק בשלב מאוחר יותר בחייו. על פי עדותו, בשנת ה'שס"א (1601), קודם ימי הפורים, חלה במחלה קשה ומסוכנת, ובעקבות זאת הוסיפו לו את השם שלמה כסגולה לרפואה. לאחר שהחל להבריא בחסדי שמיים, נדר נדר לה' לחבר חיבור שיהיה לכבודו ולכבוד תורתו, ולגלות בו מצפוני תורה.

בצעירותו זכה ללמוד בישיבתו של הגאון המפורסם, המהרש"ל (רבי שלמה לוריא), אשר מכונה על ידו בתואר "מורי". לאחר מכן עבר לירוסלב ומלבוב, שם התפרסם כאחד הדרשנים היהודים הבולטים בדורו. בשנת ה'שס"ד (1604), נקרא לכהן יחד עם המהר"ל, בשנותיו האחרונות, בתפקיד ראש הישיבה ורבה של קהילת פראג, אחת הקהילות החשובות והמרכזיות באותה תקופה. לאחר פטירת המהר"ל בשנת ה'שס"ט (1609), המשיך לכהן ברבנות פראג לבדו עד שנת ה'שע"ד (1614), אז הצטרף אליו השל"ה הקדוש (רבי ישעיה הלוי הורוביץ) לאחר שגורש מפרנקפורט, והשניים כיהנו יחד כרבני העיר. אף על פי שלא היה תלמיד מובהק של המהר"ל, הושפע רבות מדרכו וממשנתו התורנית.

בנוסף לתפקידיו הרבניים בפראג, היה רבי שלמה אפרים אחד מראשי ועד ארבע ארצות, הגוף המרכזי של הנהגת הקהילות היהודיות בפולין ובארצות הסמוכות. הוא היה חתום על רוב ההחלטות שהתקבלו בוועד בתקופתו, דבר המעיד על מעמדו והשפעתו. באופן יוצא דופן, מימן ועד ארבע ארצות את הדפסת ספרו "כלי יקר", עדות נוספת לחשיבותו הרבה.

למרות מעמדו הרם, נודע רבי שלמה אפרים כאחד המבקרים החריפים של החברה היהודית בתקופתו. בחיבוריו ובדרשותיו לא חסך את שבט ביקורתו מרבנים, ראשי קהל ואנשים עשירים. הוא יצא בחריפות נגד מנהגי הוללות שרווחו בפורים, וכן נגד חוסר הכוונה בתפילה. הוא אף הביע את התנגדותו ללימוד התלמוד בגיל צעיר ולשיטת הפלפול, שיטה שהייתה מקובלת באותה תקופה בלימוד התורה שבעל פה.

רבי שלמה אפרים נפטר בז' באדר ה'שע"ט (21 בפברואר 1619) ונקבר בבית העלמין העתיק בפראג, בסמוך למקום קבורתו של המהר"ל, דבר המעיד על הקשר הרוחני העמוק שהיה ביניהם. הוא הותיר אחריו משפחה ענפה, ביניהם בנו הרב הירש, שגם הוא כיהן כדרשן וראש ישיבה בפראג, בנו רבי יצחק, וחתנו רבי יצחק שיטנהופן. אחיו, הרב משה, כיהן כראש מתיבתא (ר"מ) בהורודנה. בין תלמידיו המובהקים נמנו רבי שבתי שפטל הלוי הורוביץ, מחבר הספר "ווי העמודים" ובנו של השל"ה הקדוש, ורבי יום-טוב ליפמן הלר, בעל פירוש "תוספות יום טוב" על המשנה. בנו רבי צבי הירש מילא את מקומו בראשות הישיבה בפראג.

ספר "כלי יקר"

חיבורו המרכזי והמוכר ביותר של רבי שלמה אפרים הוא "כלי יקר", פירוש מקיף על חמישה חומשי תורה. הספר נכתב לאחר מחלתו הקשה בשנת ה'שס"א (1601), והמחבר עצמו מציין בהקדמתו כי המחלה הייתה עבורו דחיפה רוחנית להתחיל במלאכת הפירוש. הוא קרא לספרו בשם "כלי יקר" על סמך שני פסוקים הקשורים לשמותיו: "הֲבֵן יַקִּיר לִי אֶפְרַיִם" (ירמיהו ל"א, י"ט), שמרמז על שמו הראשון 'אפרים', ו"שִׂפְתֵי דַעַת כְּלִי יָקָר" (משלי כ', ט"ו), שמרמז על שמו השני 'שלמה' שנוסף לו. מטרתו העיקרית בכתיבת הספר הייתה להוציא לאור את מטען הפרשנות העשיר שהצטבר אצלו במשך שנות דרשנותו. פעמים רבות, הפירוש בספר הוא למעשה שכתוב של דרשות ורעיונות אותם נשא בדרשותיו השבועיות.

דרך הפרשנות בכלי יקר

עיקרו של פירוש "כלי יקר" הוא על דרך הפשט, כפי שהעיד על עצמו המחבר בהקדמתו: "וכל דברי קרובים לפשוטו מאוד". עם זאת, אין זה פשט שטחי, אלא פשט המעמיק בשאלות סגנוניות, סדר המילים, כפל לשון, דיוק בלשון הכתוב ויישוב סתירות בין פסוקים. ה"כלי יקר" מתייחס בהרחבה לפירושים רבים שקדמו לו, כגון פירושו של רש"י, רמב"ן, ספורנו, אברבנאל, הרא"ם (רבי אליהו מזרחי) והרמב"ם בספרו "מורה נבוכים". לעיתים קרובות הוא מוסיף נופך משלו לדבריהם, מחזק את אמיתות דבריהם על ידי ראיות נוספות, או משתמש בדבריהם כבסיס להוכחת רעיונותיו. אך גם לא נרתע מלחלוק עליהם ולהקשות על דבריהם במקומות שונים.

מעבר לפשט, ניתן למצוא בפירוש "כלי יקר" גם מדרשי חז"ל ומאמרים מהתלמוד והמדרשים. המחבר מנסה לעיתים ליישב סתירות לכאורה בין הפשט לבין המדרש, אך בסופו של דבר מדגיש כי כוונתו העיקרית היא לפרש את המקראות על פי פשוטם.

בנוגע לדרך הרמז, עיקר העיסוק בה נמצא בענייני המשכן וכליו, בדומה לפרשנים רבים אחרים שראו במבנה המשכן ופרטיו רמזים עמוקים. בשאר חלקי התורה, ענייני הרמז נוטים יותר לכיוון של תוכחה ומוסר לקורא, שכן אחת ממטרותיו הנוספות של המחבר בפירושו הייתה להשפיע על שומעיו וקוראיו לתיקון המידות ולעבודת ה'. לעיתים נדירות, נוגע ה"כלי יקר" גם בדרך הסוד, ומביא דעות של חכמי הקבלה בעניינים מסוימים.

רעיונות מרכזיים בספר כלי יקר

חלק משמעותי מפירושו של ה"כלי יקר" מוקדש לתוכחות מוסר רבות המופנות לציבור הקוראים. המחבר יוצא בחריפות נגד תופעות שליליות שראה בחברה, כגון מינוי רבנים ודיינים שלא היו ראויים לכך מבחינת גדולתם בתורה, צרות עין בין הבריות, חנופה לשלטון ולעשירים, הזכרת שם שמיים לבטלה, קיום מצוות ללא כוונה אמיתית, הזנחת התפילה לשיבה לארץ ישראל ופירוד לבבות בעם ישראל. בפירושו לפרשת מצורע מופיעה דרשה אותה נשא בלובלין בשבת זכור, וכל כולה עוסקת בתוכחה על חטא לשון הרע. מקום מיוחד בתוכחותיו תופסת הביקורת על תאוות הממון והרדיפה אחר מותרות, נושא שחוזר בעשרות מקומות בפירוש, והוא מסביר את הנזקים הרבים שחמדת הממון והממון עצמו גורמים לאדם, באומרו כי "התורה והעושר בורחים זה מזה".

במספר מקומות בפירושו, דן ה"כלי יקר" גם בסוגיות של אמונה ויסודות היהדות, ומטרתו להגן עליהם מפני הכופרים והמכחישים. לדוגמה, בפרשת בחוקותי הוא מביא שבעה הסברים מדוע לא מוזכר בתורה שכר רוחני אלא רק שכר גשמי, כדי לסתום פיות הטוענים כנגד אמיתות התורה. במקום אחר הוא מסביר מדוע הקב"ה אינו נוקם מיד ברשעים המרעים לצדיקים.

ספרים נוספים של רבי שלמה אפריים מלונציץ:

ספריו הנוספים של רבי שלמה אפרים מלונטשיץ כוללים את: "שפתי דעת", ספר הקדמה בו הוא מסביר את מטרותיו בכתיבת חיבוריו, שהיו בעיקר לייסר ולתקן את בני דורו; "עיר גיבורים", דרשות על התורה ובענייני מוסר; "עוללות אפרים", דרשות על מועדי השנה ואירועים משמחים; "ארח לחיים", דרשות לראש השנה, יום הכיפורים ופסח; "עמודי שש", דרשות ופשטים; וספר בשם "רבבות אפרים" שלא נדפס. ספריו אלה, כמו גם ה"כלי יקר", מעידים על גאונותו, בקיאותו העצומה בתורה ודאגתו הכנה לדורו.


לסיכום, לרבי שלמה אפרים מלונטשיץ, בעל ה- "כלי יקר", הייתה  השפעה עצומה בדורו. כרב, דרשן, ראש ישיבה ומנהיג, הוא פעל רבות לחיזוק עולם התורה והמוסר. אך עיקר תהילתו נובעת מחיבורו הנפלא , אשר הפך לנכס צאן ברזל בעולם פרשנות המקרא. ספרו זה, המשלב עומק פשטני עם רמזי מוסר ואמונה, ממשיך להאיר את עיני הלומדים ולעורר מחשבה גם כיום. ביקורתו הנוקבת על החברה בת זמנו, יחד עם גישתו המקורית והמעמיקה בלימוד התורה, הופכים את רבי שלמה אפרים מלונטשיץ ואת ספרו ה"כלי יקר" למקור השראה ולימוד מרכזיים עד סוף כל הדורות.

 

לקריאה נוספת על הכלי יקר: 

כלי יקר – ויקיפדיה. 

ר' שלמה אפריים מלונשיץ'  – ויקיפדיה. 

פירוש הכלי יקר על התורה באתר ספריא. 

מאמרים באתר בנושא  הכלי יקר

דילוג לתוכן