עגלת קניות

מרק פולים ותפוחי אדמה

מרק שמגיע אלינו מהמטבח הצפון אפריקאי, והוא ארוחה שלמה בסיר אחד – עם נתחי בשר רכים, תפוחי אדמה והמון פולים ירוקים שמתרככים ומתמזגים לתוכו והופכים אותו לסמיך ומפנק.

מרק בשר ופולים סמיך ועשיר (בניחוח צפון אפריקאי, נהדר לפסח)

בחורף קר, או סתם כשמתחשק אוכל נשמה אמיתי ומחמם, אין כמו קערת מרק בשר סמיך ועשיר. המרק הזה, שמגיע אלינו מהמטבח הצפון אפריקאי, הוא ארוחה שלמה בסיר אחד – עם נתחי בשר רכים, ירקות שורש והמון פולים ירוקים שמתרככים ומתמזגים לתוך המרק והופכים אותו לסמיך ומפנק. הוא נחשב למאכל מסורתי בפסח בקהילות מסוימות, אבל הוא נפלא בכל ימות השנה. הכינו כמות גדולה – הוא אפילו טעים יותר למחרת! וכן, אפשר גם צמחוני!

 

מצרכים למרק פולים

  • כ-700 גרם בשר בקר המתאים לבישול ארוך (כתף מס' 5, צוואר, שריר מס' 8), חתוך לקוביות גדולות – הצמחונים שביננו יכולים לוותר על הבשר ולפצות בתבלינים וירקות (סלרי, כרישה ועוד…)
  • 4 בצלים בינוניים, קצוצים
  • 5-6 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות 
  • 3 גזרים, קלופים וחתוכים לפרוסות עבות או קוביות
  • 1 ק"ג פולים ירוקים טריים או מוקפאים (ראו טיפ הכנה)
  • 1/2 (חצי) צרור כוסברה, קצוצה דק (לא חובה, אבל מומלץ)
  • 3-4 כפות שמן זית או שמן צמחי

תבלינים:

  • מלח ופלפל שחור גרוס טרי, לפי הטעם
  • 1/2 (חצי) כפית כורכום

 

מרק פולים ותפוחי אדמה

 

אופן הכנת מרק פולים ותפוחי אדמה:

  1. הכנת הבשר (שליקה מקדימה – אופציונלי אך מומלץ): בסיר נפרד (או באותו סיר שבו תכינו את המרק, ואז תוציאו את הבשר), חממו 2 כפות שמן. טגנו בצל אחד קצוץ עד שקיפות. הוסיפו את  הבשר ו"סגרו" אותו מכל הצדדים עד שהוא משנה את צבעו. כסו במים רותחים, הוסיפו מעט מלח, פלפל וקורט כורכום. הביאו לרתיחה, הנמיכו אש ובשלו כשעה. שמרו את הבשר ואת נוזלי הבישול שלו. (שלב זה לא חובה, אפשר להוסיף את הבשר ישירות למרק, אך הוא תורם לריכוך הבשר ולצלילות המרק).
  2. הכנת בסיס המרק: בסיר מרק גדול ועמוק, חממו 2-3 כפות שמן. טגנו את 3 הבצלים הנותרים עד להזהבה יפה.
  3. הוספת הירקות והבשר: הוסיפו לסיר את קוביות תפוחי האדמה, הגזר הפרוס והפולים הירוקים (ראו טיפ הכנה בהמשך). ערבבו, והוסיפו את הבשר.
  4. תיבול ובישול ארוך: הוסיפו מלח, פלפל וחצי כפית כורכום. כסו את כל המרכיבים בשפע מים רותחים (המים צריכים להיות כמה ס"מ מעל גובה המוצקים). הוסיפו את הכוסברה הקצוצה. הביאו לרתיחה חזקה, הנמיכו את האש למינימום, כסו את הסיר ובשלו לאט ובעדינות במשך 2-3 שעות לפחות, או עד שהבשר רך מאוד ומתפרק בקלות, ותפוחי האדמה והפולים נימוחים. טיפ חשוב: הקפידו לבדוק מדי פעם שיש מספיק נוזלים בסיר ושהתחתית לא נשרפת. ערבבו בעדינות מדי פעם כדי למנוע מהפולים להידבק לתחתית.
  5. מעיכת הירקות: כשהמרק מוכן והבשר רך, הוציאו בעדינות את חתיכות הבשר מהסיר לקערה בצד. בעזרת מועך פירה ("פיירקס"), מעכו היטב את תפוחי האדמה, הגזרים והפולים שבסיר. הפולים הרכים יתפוררו ויסמיכו את המרק בצורה נפלאה. המעיכה לא צריכה להיות חלקה לגמרי, זה בסדר אם נשארים גושים קטנים.
  6. החזרת הבשר והגשה: החזירו את נתחי הבשר הרכים לתוך המרק המעוך. ערבבו בעדינות. טעמו ותקנו תיבול (מלח, פלפל) אם צריך. הגישו חם מאוד.

סיכום וטיפים חשובים

מרק עשיר, משביע ומחמם את הלב והבטן. ארוחה שלמה ומזינה בסיר אחד.

  • טיפ הכנת הפולים: אם משתמשים בפולים ירוקים טריים בתוך התרמיל, צריך קודם לחלץ אותם מהתרמיל. לאחר מכן, לכל פול יש קליפה חיצונית נוספת. מומלץ לחרוץ חריץ קטן בקליפה הזו בעזרת סכין קטנה או אפילו עם הציפורן, ולהוציא את הפול הפנימי והרך יותר. זו קצת עבודה, אבל זה משפר מאוד את מרקם המרק. אם משתמשים בפולים קפואים, לרוב הם כבר מקולפים מהקליפה ראשונה. שימו לב שכמות הפולים נראית גדולה לפני הקילוף, אך מצטמצמת משמעותית אחריו.
  • זהירות מהידבקות: כאמור, חשוב מאוד לערבב מדי פעם את תחתית הסיר, במיוחד לקראת סוף הבישול כשהמרק מסמיך, כדי למנוע חריכה והידבקות.
  • גרסה צמחונית: אפשר להכין את המרק ללא הבשר. השתמשו ביותר ירקות שורש (אפשר להוסיף בטטה, לפת, שורש סלרי) והשתמשו בציר ירקות במקום מים לתוספת טעם. זמן הבישול יתקצר משמעותית (כשעה-שעה וחצי יספיקו).

 

 

 

תמונה של צוות האתר
צוות האתר
אז על מה דיברנו?
דילוג לתוכן