מסכת עירובין היא המסכת השנייה בסדר מועד, הסדר השני בששת סדרי משנה. היא ממוקמת לאחר מסכת שבת, ועל פי הקדמתו של הרמב"ם למשנה, הסיבה לכך היא שכל עיסוקיה נוגעים לדיני שבת.
מסכת עירובין מחולקת לעשרה פרקים. להלן פירוט הפרקים, שמותיהם והנושאים העיקריים בהם עוסק כל פרק:
נושאיה העיקריים של מסכת עירובין הם דיני עירובין ואיסורי שבת שונים. המילה "עירובין" בעברית פירושה "כלאיים", והיא תרגום ארמי למילה "כלאיים" שבתורה. המסכת עוסקת בעיקר באיסורים דרבנן של טלטול (נשיאת חפצים) בין רשויות יחיד שונות בשבת.
המסכת מבארת ומפרטת את תקנות חכמים בנוגע ל:
המסכת גם מבהירה את העקרונות האדריכליים לפיהם מסווגות הרשויות השונות בשבת: רשות היחיד, רשות הרבים, כרמלית ומקום פטור. היא מפרטת את ההלכות הנוגעות להיבטים הטכניים בביצוע עירוב חצרות ושיתוף מבוי.
מסכת עירובין נחשבת לאחת משלוש המסכתות הקשות בתלמוד בבלי, הידועות בראשי התיבות ע נ"י (עירובין, נידה, יבמות). ישנה סברה כי מסכת עירובין ומסכת שבת היו במקור מסכת אחת.
למרות מורכבותה, מסכת עירובין מהווה נדבך מרכזי בהבנת דיני שבת וממחישה את עומק המחשבה ההלכתית ואת יכולתם של חכמים להתמודד עם צרכי החיים הקהילתיים במסגרת ההלכה. ארגונים כמו "מאורות הדף היומי" אף הוציאו מהדורות מיוחדות של המסכת עם איורים צבעוניים כדי להקל על הבנת הנושאים המורכבים.