עגלת קניות

דף יומי מסכת סנהדרין

מסכת סנהדרין: שיעורי וידאו מתומצתים של כ-20 דקות מפי הרב יוני גוטמן, ללימוד מעמיק ונגיש של התלמוד ולחוויה מהנה לכל לומד.
לע"נ אלימלך צבי (צביקה) גוטמן ז"ל

 

 

 

מסכת סנהדרין: דיני דיינים וסדרי משפט

מסכת סנהדרין היא המסכת הרביעית בסדר נזיקין שבמשנה ובגמרא. סדר נזיקין הוא הסדר הראשון במשנה. לפי הקדמתו של הרמב"ם למשנה, לאחר שנתבארו דיני הנזיקין במסכת נזיקין על שלושת חלקיה (בבא קמא, בבא מציעא ובבא בתרא), "התחיל לדבר על הדיינין גוזרי הגזירות והדינין ההם". במסגרת התלמוד הבבלי, מסכת סנהדרין כוללת 112 דפים. בסך הכל יש במסכת 71 משניות.

פרקי מסכת סנהדרין:

מסכת סנהדרין מחולקת לאחד עשר פרקים בתלמוד הבבלי, אך עשרה פרקים במשנה ובתלמוד הירושלמי. להלן שמות הפרקים לפי המופיע במכלול ובוויקיפדיה:

  1. דיני ממונות בשלשה (שש משניות) – הפרק מסביר אילו דינים נידונים על ידי בית דין של שלושה דיינים, מתי נדרשת סנהדרין קטנה של עשרים ושלושה דיינים ומתי סנהדרין גדולה של שבעים ואחד דיינים.
  2. כהן גדול דן ודנין אותו (חמש משניות) – הפרק עוסק בדינים הנוגעים לכהן גדול ולמלך.
  3. דיני ממונות בשלושה זה בורר (שמונה משניות) – הפרק עוסק בסדרי הדיונים בדיני הלוואות.
  4. אחד דיני ממונות (חמש משניות) – הפרק עוסק בסדרי הדיונים בדיני נפשות.
  5. היו בודקין אותן (חמש משניות) – המשך הדיון בדיני נפשות ודיני קידוש לבנה.
  6. נגמר הדין (שש משניות) – תיאור מהלך הסקילה.
  7. ארבע מיתות נמסרו לבית דין (אחת עשרה משניות) – פירוט מהלך מיתות שרפה, הרג וחנק, ופירוט העונשים סקילה.
  8. בן סורר ומורה (שבע משניות) – דינים של בן סורר ומורה (שדינו סקילה), ופירוט אנשים שיש להרוג ללא בית דין.
  9. ואלו הן הנשרפין (שש משניות) – פירוט החייבים שרפה והרג, דיני רוצח ועוד אנשים שהורגים ללא בית דין.
  10. כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא (שש משניות) – פרק זה עוסק באנשים שאין להם חלק לעולם הבא, בדיני עיר הנידחת ובאגדות שונות על העולם הבא ותחיית המתים (בתלמוד הבבלי זהו הפרק האחד-עשר והאחרון, ונקרא גם "פרק חלק" או "אגדת חלק").
  11. אלו הן הנחנקין (שש משניות) – פירוט כל הנחנקים ומתי יש לחנוק אותם (פרק זה קיים רק בתלמוד הבבלי).

 

חשוב לציין כי מספר המשניות בכל פרק עשוי להשתנות בדפוסים שונים.

 

הנושאים שבה עוסקת המסכת

מסכת סנהדרין עוסקת בעיקר בסדרי המשפט העברי, ובפרט בסדרי דיני נפשות. המסכת דנה בשאלות כמו מי ראוי להיות דיין, מהו ההרכב הנדרש של בית הדין עבור סוגי דיונים שונים (דיני ממונות לעומת דיני נפשות), כיצד יש לחקור את העדים, ואילו עונשים נגזרים על עבירות שונות.

המסכת מפרטת את סוגי בתי הדין שהיו קיימים: בית דין של שלושה שדן בדיני ממונות, חבלות ועניינים אזרחיים אחרים; סנהדרין קטנה של 23 דיינים שהייתה מוסמכת לדון בדיני נפשות (עבירות שהעונש עליהן הוא מיתה); וסנהדרין גדולה של 71 דיינים שישבה בלשכת הגזית בבית המקדש והייתה הסמכות העליונה בענייני משפט והלכה. הסנהדרין הגדולה דנה בעניינים של כהן גדול וזקן ממרא, והיה צורך באישורה ליציאה למלחמת רשות.

פרק מיוחד במסכת, המכונה בתלמוד הבבלי "פרק חלק", עוסק בשלילת החלק בעולם הבא כסוג של ענישה שאינה תלויה בסנהדרין, וכן באגדות על העולם הבא ותחיית המתים. הרמב"ם אף הציג בהקדמתו לפירוש פרק זה את שלושה עשר העיקרים שלו.

 

נקודות ורעיונות מרכזיים שעולים מהמסכת:

  • חשיבות מערכת המשפט: המסכת מדגישה את הצורך בקיומה של מערכת משפט צדקית בכל יישוב ועיר, כפי שנלמד מהפסוק "שֹׁפְטִים וְשֹׁטְרִים תִּתֶּן לְךָ בְּכָל שְׁעָרֶיךָ".
  • הבחנה בין דיני ממונות לדיני נפשות: המסכת מבחינה באופן ברור בין סוגי הדינים השונים מבחינת ההרכב הנדרש של בית הדין וההליכים המשפטיים.
  • הקפדה על חקירת עדים: למרות שהמקורות אינם מפרטים זאת באופן מלא, ניתן להבין מתוך נושאי הדיון בחלק מהפרקים את החשיבות הרבה שניתנה לחקירה יסודית של העדים בדיני נפשות.
  • עקרונות הענישה: המסכת מציגה את ארבע מיתות בית דין (סקילה, שריפה, הרג וחנק) ומפרטת באילו מקרים יש להשתמש בכל אחת מהן. כמו כן, היא דנה בעונש של שלילת חלק בעולם הבא.
  • סמכות הסנהדרין הגדולה: המסכת מדגישה את מעמדה של הסנהדרין הגדולה כסמכות העליונה בענייני הלכה ומשפט, ואת הצורך באישורה להחלטות חשובות כמו יציאה למלחמה.
  • פרק "חלק" כסיום המסכת: מיקומו של פרק "חלק" בסוף המסכת (או כפרק האחרון בתלמוד הבבלי) מעיד על הרצון להדגיש את האמונה בשכר ועונש לאחר המוות, וכי למרות עונשי המוות המוטלים על ידי בית הדין, עדיין יש מקום לחלק בעולם הבא עבור כל ישראל.

 

מסכת סנהדרין מהווה מקור ידע חשוב להבנת סדרי המשפט העברי בתקופת המשנה והתלמוד, ומציגה תמונה מפורטת של המערכת המשפטית שהייתה קיימת באותה תקופה.

דילוג לתוכן