עגלת קניות

האם גם בני ישראל לקו במכות?

האם גם בני ישראל לקו במכות?

 בפעם הראשונה אנו שומעים על חלוקה שבין בני ישראל למצרים היא במכת הערוב, מה שמעורר לשאול: האם גם בני ישראל לקו במכות מצרים הראשונות?

להדפסה

הפרשה מספרת על המכות שלקו מצרים מידי הקב"ה ותחילתן במכת הדם, הצפרדע והכינים. לאחר סיום שלוש מכות אלו מתחיל סבב שני של מכות- ערוב, דבר ושחין. בפתיחת סבב זה של מכות ישנה הבחנה שלא נעשתה במכות הקודמות: וְהִפְלֵיתִי בַיּוֹם הַהוּא אֶת אֶרֶץ גֹּשֶׁן אֲשֶׁר עַמִּי עֹמֵד עָלֶיהָ לְבִלְתִּי הֱיוֹת שָׁם עָרֹב לְמַעַן תֵּדַע כִּי אֲנִי יְהֹוָה בְּקֶרֶב הָאָרֶץ.

בפעם הראשונה אנו שומעים על חלוקה שבין בני ישראל למצרים במכות- הערוב יהיה בכל ארץ מצרים אך לא בארץ גושן, והסיבה לכך היא משום שזו ארצם של בני ישראל. שאלה שעולה מכך היא האם במכות הראשונות כן לקו בני ישראל? ואולי יכול להיות שהיו מכות נוספות שבהן לקו בני ישראל יחד עם המצרים?

בני ישראל לא לקו במכות

 

רבים הפרשנים שמסבירים שבכל המכות הייתה הפרדה בין עם ישראל למצרים, ולכן מסבירים את הדגשת ההפרדה הזו דווקא במכה זו באופייה המיוחד של המכה (ומכות נוספות בהמשך). נביא את דברי הרשב"ם כמיצגים גישה זו: והפליתי ביום ההוא – לפי שהחיות רעות קלים הם ללכת בכל המלכיות כשהמכה משולחת, הוצרך לומר לשון הבדלה והפרשה יותר משאר מכות. וכן בדבר של בהמות…

ישנן מכות שמעצם טבען היו מתפרשות- הערוב, בעלי החיים, אין להם גבול ולכן אי כניסתם לארץ גושן מבטאת נס אלוקי. כך גם בדבר המתפשט בבעלי החיים או הברד שיורד ללא הבחנה- גם בהם עצם זה שלא הייתה פגיעה בארץ גושן מבטאת את הנס ואת ההשגחה של הקב"ה.

בני ישראל לקו בחלק מהמכות

 

לעומת גישה זו עומד ר' אברהם בן עזרא ומעלה טיעון הפוך- נוסח התורה מלמד שרק במכות בהן כתוב שהייתה הפרדה לא לקו בני ישראל: ולפי דעתי: כי מכת הדם והצפרדעים והכנים היתה כוללת המצרים והעברים, כי אחרי הכתוב נרדף. ואלה שלש מעט הזיקו, רק מכת הערוב שהיה קשה, הפריש השם בין המצריים ובין העברים. וככה מכת הדבר והברד בעבור מקניהם. ולא בשחין, ולא בארבה, כי הם יוצאים ממצרים.

את דבריו הראב"ע  פותח במילים ולפי דעתי אך נראה שהדברים מעוגנים בפשט הכתוב- אחרי הכתוב נרדף, שהרי ישנם מכות שבהם נאמרת ההפרדה וישנן שלא, ואם כן ההיגיון אומר שהיו מכות שבהם לקו ישראל עם מצרים והיו שלא…

מרבים להסביר כי האבן עזרא הוא דעה יחידה בכך, וזאת למרות שהיו עוד שהלכו בדרכו:

ר' יוסף אבן כספי כותב – והפליתי ביום ההוא – אף על פי שאין זה מופת הכרחי, אמנם הוא ראיה כי לא נבדלו ישראל מהמכות רק במה שנמצא כתוב בפרוש, כי זה אינו דבר מועט עד שיונח בספור בכח. ואמנם ראו מאד שלא היו ישראל בכלל זאת המכה הרעה. גם הרלב"ג מעלה את האפשרות שהצדק דווקא עם ראב"ע: והפליתי ביום ההוא את ארץ גֹּשׁן – יתכן ששאר המכות היו כוללות לישראל ולמצרים, כמו שכתב החכם אבן עזרא.

מה אומרת התורה?

ננבה לבדוק האם פשט הפסוקים יכול לתת לנו פתח לפתרון המחלוקת הפרשנית הזו. כאשר בוחנים את דברי האבן עזרא רואים שאכן ישנה הפרדה ברורה בין מכות שבהן לא מצוין שבני ישראל הופרדו מהמצרים ומכות שכן:

בערוב- וְהִפְלֵיתִי בַיּוֹם הַהוּא אֶת אֶרֶץ גֹּשֶׁן אֲשֶׁר עַמִּי עֹמֵד עָלֶיהָ לְבִלְתִּי הֱיוֹת שָׁם עָרֹב לְמַעַן תֵּדַע כִּי אֲנִי יְהֹוָה בְּקֶרֶב הָאָרֶץ.

בדבר- וְהִפְלָה יְהֹוָה בֵּין מִקְנֵה יִשְׂרָאֵל וּבֵין מִקְנֵה מִצְרָיִם וְלֹא יָמוּת מִכׇּל לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל דָּבָר.

בברד- רַק בְּאֶרֶץ גֹּשֶׁן אֲשֶׁר שָׁם בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לֹא הָיָה בָּרָד.

בחושך- לֹא רָאוּ אִישׁ אֶת אָחִיו וְלֹא קָמוּ אִישׁ מִתַּחְתָּיו שְׁלֹשֶׁת יָמִים וּלְכׇל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל הָיָה אוֹר בְּמוֹשְׁבֹתָם.

במכת הבכורות- וּמֵת כׇּל בְּכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבְּכוֹר פַּרְעֹה הַיֹּשֵׁב עַל כִּסְאוֹ עַד בְּכוֹר הַשִּׁפְחָה אֲשֶׁר אַחַר הָרֵחָיִם וְכֹל בְּכוֹר בְּהֵמָה. וְהָיְתָה צְעָקָה גְדֹלָה בְּכׇל אֶרֶץ מִצְרָיִם אֲשֶׁר כָּמֹהוּ לֹא נִהְיָתָה וְכָמֹהוּ לֹא תֹסִף. וּלְכֹל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לֹא יֶחֱרַץ כֶּלֶב לְשֹׁנוֹ לְמֵאִישׁ וְעַד בְּהֵמָה לְמַעַן תֵּדְעוּן אֲשֶׁר יַפְלֶה יְהֹוָה בֵּין מִצְרַיִם וּבֵין יִשְׂרָאֵל.

חמש מכות אם כן שבהם נאמר בפירוש שבהם הייתה הפרדה, ולעומתן חמש מכות אחרות (דם, צפרדע, כינים, שחין וארבה) בהן לא נאמרה ההפרדה. אילו ההדגשה הייתה נאמרת רק במכה אחת או שתיים היינו יכולים לחשוב שהיא באה לייחד את אותה מכה או להצביע על עניין מסוים הצריך להידרש מהדגשה זו. לעומת זאת ההפרדה הברורה בין כמות שווה של מכות שבהן יש הפרדה לכאלו שאין בהן מעלה שיש כאן התייחסות קונקרטית לכך שאכן היו מכות שפעלו גם על בני ישראל.

קשה למצוא גם גורם משותף בין המכות שכללו את בני ישראל ואלו שלא- באותה מידה שהערוב משולח ללא רסן בכל גבולות מצרים כך גם הארבה, ולכן מדוע דווקא מהערוב מנע הקב"ה שיכנס לארץ גושן ומהארבה לא? כך גם לגבי הדבר- אם המגפה משתוללת ללא רסן ומצריכה שהקב"ה ימנע ממנה להגיע לארץ גושן, מדוע לא נוצרה אותה מניעה מהשחין או מהכינים?

משום כך נראים דברי האבן עזרא שכן מוצא גורם משותף לדבר והוא: בעבור מקניהם. הרב מסביר שמטרת ההפרדה היא למעשה להציל את המקנה של בני ישראל- דבר המשרת את המשך המהלך: במדבר יצטרכו בני ישראל פרנסה ולכן הציל הקב"ה את צאנם ובקרם (גם מכת הערוב שהרב מסביר שהיא קשה יכולה להיות מובנת ברוח זו- הערוב מסבירים חכמים היו חיות טורפות ולכן מניעת כניסתן לארץ גושן מנעה מהן לטרוף גם מבעלי החיים של בני ישראל)[1].

לעומת גישה זו צריך לשאול: האם בפשט הפסוקים יש רמז לדעה ההפוכה- שבני ישראל לא לקו באף מכה? התשובה לכך היא חיובית:

משה רבינו לאורך כל דבריו יוצר הפרדה ברורה בין בני ישראל ובין המצרים, בין עמו של פרעה לעמו של משה:  

וְנִלְאוּ מִצְרַיִם לִשְׁתּוֹת מַיִם מִן הַיְאֹר…  וַיְהִי הַדָּם בְּכׇל אֶרֶץ מִצְרָיִם… אָנֹכִי נֹגֵף אֶת כׇּל גְּבוּלְךָ בַּצְפַרְדְּעִים… וּבְכָה וּבְעַמְּךָ וּבְכׇל עֲבָדֶיךָ יַעֲלוּ הַצְפַרְדְּעִים… וְהַךְ אֶת עֲפַר הָאָרֶץ וְהָיָה לְכִנִּם בְּכׇל אֶרֶץ מִצְרָיִם… וְשַׂמְתִּי פְדֻת בֵּין עַמִּי וּבֵין עַמֶּךָ לְמָחָר יִהְיֶה הָאֹת הַזֶּה… כִּי אִם מָאֵן אַתָּה לְשַׁלֵּחַ אֶת עַמִּי הִנְנִי מֵבִיא מָחָר אַרְבֶּה בִּגְבֻלֶךָ…

אם כן התורה עצמה מנגידה בין שתי ארצות ובין שתי אוכלוסיות: בין ארץ גושן ובני ישראל ומולם ארץ מצרים ובני מצרים, ולכן משמעות הדברים היא שנעשתה הפרדה קבועה בין בני ישראל והמצרים ואילו ההדגשה המיוחדת בכמה מהמכות באה להגדיל ולהדגיש את השמירה המיוחדת דווקא במכות אלו (אך אין משמעה ששמירה זו נעשתה רק במכות אלו).

האם יש בכך לשלול את דעת האבן עזרא? ניתן לומר שארץ מצרים כולה היא ארצו של פרעה וכל החיים בה הם נתיניו- ובכלל זאת ארץ גושן ובני ישראל, ולכן כאשר משה מדבר אל פרעה הדיבור הוא בין הקב"ה ומשה נציגו ובין כלל ארץ מצרים ופרעה הוא נציגה. בנוסף גם ניתן לומר שהנגדה זו היא כלי ספרותי המשמש להעמיד זה מול זה  את הקב"ה מול פרעה, אך אין בכך לומר שבני ישראל לא לקו גם הם במכות.

המהלך החינוכי של מכות מצרים

כאשר מסתכלים מהי תכליתן של המכות?  עולות מהפסוקים שתי מטרות:

האחת- הוצאת בני ישראל ממצרים, השנייה- מטרה חינוכית והיא הודעת שמו של הקב"ה בעולם. שתי מטרות אלו מבוטאות בפסוק: וְיָדְעוּ מִצְרַיִם כִּי אֲנִי יְהֹוָה בִּנְטֹתִי אֶת יָדִי עַל מִצְרָיִם וְהוֹצֵאתִי אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל מִתּוֹכָם. העניין החינוכי לא נועד למצרים לבדה אלא גם לבני ישראל: וּלְמַעַן תְּסַפֵּר בְּאׇזְנֵי בִנְךָ וּבֶן בִּנְךָ אֵת אֲשֶׁר הִתְעַלַּלְתִּי בְּמִצְרַיִם וְאֶת אֹתֹתַי אֲשֶׁר שַׂמְתִּי בָם וִידַעְתֶּם כִּי אֲנִי יְהֹוָה. משמע גם בני ישראל צריכים להגיע לאותה הכרה שהמצרים צריכים להכיר: וִידַעְתֶּם כִּי אֲנִי יְהֹוָה.

כך גם ניתן להבין את הדברים בהמשך: וְעָבַרְתִּי בְאֶרֶץ מִצְרַיִם בַּלַּיְלָה הַזֶּה וְהִכֵּיתִי כׇל בְּכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם מֵאָדָם וְעַד בְּהֵמָה וּבְכׇל אֱלֹהֵי מִצְרַיִם אֶעֱשֶׂה שְׁפָטִים אֲנִי יְהֹוָה. הקב"ה עושה שפטים באלוהי מצרים- באותן אלוהויות ותפיסות שווא שרווחו במצרים, ושחלקן מצאו מקום גם בקרב חלקים מבני ישראל (ועל כך יעיד חטא העגל). חז"ל כבר העלו עניין זה באומרם:

וַיְדַבֵּר משֶׁה כֵּן אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְלֹא שָׁמְעוּ אֶל משֶׁה וגו׳ – הָיָה קָשֶׁה בְּעֵינֵיהֶם לִפְרשׁ מֵעֲבוֹדַת כּוֹכָבִים, וְכֵן יְחֶזְקֵאל מְפָרֵשׁ וְאוֹמֵר: אִישׁ שִׁקּוּצֵי עֵינָיו הַשְׁלִיכוּ וּבְגִלּוּלֵי מִצְרַיִם אַל תִּטַּמָּאוּ (יחזקאל כ׳:ז׳), רְאֵה מַה כְּתִיב (יחזקאל כ׳:ח׳): אִישׁ שִׁקּוּצֵי עֵינָיו לֹא הִשְׁלִיכוּ וְאֶת גִּלּוּלֵי מִצְרַיִם לֹא עָזָבוּ (שמות רבה).

אם כן מטרתן החינוכית של המכות הייתה מכוונת למצרים ולבני ישראל, אך האם המהלך הצליח?  לגבי המצרים יש עדות בפשט שהמהלך פעל לפחות על חלק ממצרים: כך אומרת התורה במכת הברד- הַיָּרֵא אֶת דְּבַר יְהֹוָה מֵעַבְדֵי פַּרְעֹה הֵנִיס אֶת עֲבָדָיו וְאֶת מִקְנֵהוּ אֶל הַבָּתִּים: וַאֲשֶׁר לֹא שָׂם לִבּוֹ אֶל דְּבַר יְהֹוָה וַיַּעֲזֹב אֶת עֲבָדָיו וְאֶת מִקְנֵהוּ בַּשָּׂדֶה: וכן בהמשך במכת הארבה- וַיֹּאמְרוּ עַבְדֵי פַרְעֹה אֵלָיו עַד מָתַי יִהְיֶה זֶה לָנוּ לְמוֹקֵשׁ שַׁלַּח אֶת הָאֲנָשִׁים וְיַעַבְדוּ אֶת יְהֹוָה אֱלֹהֵיהֶם הֲטֶרֶם תֵּדַע כִּי אָבְדָה מִצְרָיִם.  

קשה יותר לומר האם המהלך החינוכי באמת הצליח אצל בני ישראל: מצד אחד אומרת התורה עצמה לאחר קריעת ים סוף- וַיַּרְא יִשְׂרָאֵל אֶת הַיָּד הַגְּדֹלָה אֲשֶׁר עָשָׂה יְהֹוָה בְּמִצְרַיִם וַיִּירְאוּ הָעָם אֶת יְהֹוָה וַיַּאֲמִינוּ בַּיהֹוָה וּבְמֹשֶׁה עַבְדּוֹ, אותה יד גדולה שעשתה שפטים במצרים, הן על הים והן בארץ מצרים, הובילה לאמונה בקב"ה. אולם המשך הנדודים במדבר וחטאי בני ישראל- ואפילו האירוע הראשון עליו התורה מספרת לאחר קריעת ים סוף, מגלים שאמונה זו עדיין לא התקבעה לחלוטין: וַיִּלּוֹנוּ כׇּל עֲדַת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל עַל מֹשֶׁה וְעַל אַהֲרֹן בַּמִּדְבָּר: וַיֹּאמְרוּ אֲלֵהֶם בְּנֵי יִשְׂרָאֵל מִי יִתֵּן מוּתֵנוּ בְיַד יְהֹוָה בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם בְּשִׁבְתֵּנוּ עַל סִיר הַבָּשָׂר בְּאׇכְלֵנוּ לֶחֶם לָשֹׂבַע כִּי הוֹצֵאתֶם אֹתָנוּ אֶל הַמִּדְבָּר הַזֶּה לְהָמִית אֶת כׇּל הַקָּהָל הַזֶּה בָּרָעָב.

כפי שראינו, יש צדדים לכאן ולכאן בפשט הפסוקים- מצד אחד נראה שהם תומכים בדעת מרבית הפרשנים, ומצד שני נראה שמצדיקים את דברי האבן עזרא, אך אם מסתכלים על מטרתן החינוכית של המכות אפשר לנטות דווקא לכיוון גישתו של ראב"ע: אם המכות היו כלי חינוכי ההיגיון נותן שגם בני ישראל חוו לפחות חלק מהם בכדי שישפיעו גם עליהן, משום כך היו מהמכות שגם בני ישראל חוו בכדי ללמד אותם על כוחו של הקב"ה ואפסות התפיסה האלילית. אך ישנה מטרה נוספת למכות- הוצאת בני ישראל ממצרים, ולכן במכות שהיו עלולות להשפיע על כך- המכות שפגעו במקנה ובפרנסת בני ישראל במדבר, מהם ניצלו בני ישראל, ובמיוחד שהצלה זו יכולה להיות מובנת גם היא ככלי חינוכי.  

——————————————–

[1] לגבי מכת הבכורות ומכת החושך ניתן להסביר: מכת הבכורות באה בכוונה על המצרים, אך בכורות בני ישראל היו שייכים לקב"ה ולכן הוחרגו משאר הבכורות ממצרים, אך החרגה זו לא הייתה שלמה- משום כך אחת המצוות הראשונות עליהן מצווים בני ישראל היא מצוות פטר רחם: קַדֶּשׁ לִי כׇל בְּכוֹר פֶּטֶר כׇּל רֶחֶם בִּבְנֵי יִשְׂרָאֵל בָּאָדָם וּבַבְּהֵמָה לִי הוּא, ועל כך אומר רש"י: לי הוא – לעצמי קניתים, על ידי שהכיתי בכורי מצרים.

מכת החושך נכנסת לתוך המצוות הקשורות בפרנסת בני ישראל בהמשך, וכך אומר המדרש: וְהָיוּ יִשְׂרָאֵל נִכְנָסִין לְבָתֵּיהֶן שֶׁל מִצְרִיִּים וְרוֹאִין כָּל מַה שֶּׁיֵּשׁ לָהֶן, וּבְשָׁעָה שֶׁאָמַר לָהֶן הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא (לעיל ג׳:כ״ב) ״וְשָׁאֲלָה אִשָּׁה מִשְּׁכֶנְתָּהּ״ הָיוּ יִשְׂרָאֵל נִכְנָסִין אֶצְלָם וְאוֹמְרִים לָהֶם, הַשְׁאִילֵנִי אֹתוֹ הַכְּלִי שֶׁיֵּשׁ לְךָ, וְהוּא אוֹמֵר, אֵין לִי, וְאוֹמֵר לוֹ, אֲנִי יוֹדֵעַ שֶׁיֵּשׁ לְךָ וַהֲרֵי הוּא בְּתוֹךְ הַתֵּיבָה שֶׁלְּךָ, הֲרֵי הוּא בְּמָקוֹם פְּלוֹנִי, רָאִיתִי אוֹתוֹ בְּיָדְךָ, וְהָיָה מַשְׁאִילוֹ אוֹתוֹ הַכְּלִי. וּמֵהֵיכָן הָיוּ יִשְׂרָאֵל יוֹדְעִין, אֶלָּא בְּאוֹתָן יְמֵי הַחֹשֶׁךְ. וּמִמַּכַּת חֹשֶׁךְ וּמִמַּכַּת דָּם הֶעֱשִׁירוּ יִשְׂרָאֵל (ילקוט שמעוני).

.

תמונה של מוטי מלכא

מוטי מלכא

נשוי לעדי ואב לארבעה, ומתגורר כיום בבית שמש. בעבר עסק בחינוך בעיקר במסגרות לנוער בסיכון. כיום הבעלים של 'הרמן הדפסות'.

מאמרים נוספים של מוטי מלכא

עוד מהאתר
דילוג לתוכן