לדעת לומר: לא יודע
בצרעת הבית מגיע האדם אל הכהן ואומר לו: כְּנֶגַע נִרְאָה לִי בַּבָּיִת, ועל כך שואלים: מדוע נאמר כ- נגע, למה לא אומר: נגע ראיתי? תשובת חכמים מלמדת אותנו עד כמה חשוב לדעת לומר: לא יודע!
בצרעת הבית מגיע האדם אל הכהן ואומר לו: כְּנֶגַע נִרְאָה לִי בַּבָּיִת, ועל כך שואלים: מדוע נאמר כ- נגע, למה לא אומר: נגע ראיתי? תשובת חכמים מלמדת אותנו עד כמה חשוב לדעת לומר: לא יודע!
שתי שבתות צריכים ישראל לשמור בשביל להיגאל, ושתי שבתות 'גדולות יש במעגל השנה: שבת שובה ושבת הגדול. שבת שובה לקראת יום היראה ושבת הגדול לקראת פסח המבטא את האהבה שבין הקב"ה ועם ישראל.
בתהליך טהרת המצורע משתמש הכהן בארז, אזוב ושני. בעל הבכור שור מראה כיצד אלמנטים אלו מהווים כלים חינוכיים המשמשים להפוך את חזרתו בתשובה לקבועה.
כיצד מחליט הכהן שהאדם מצורע, והאם רק הכהן יכול לקבוע זאת? נעיין בשאלת הגדרת נגע הצרעת, זמן הבדיקה וכיצד עושה זאת הכהן.
בפתיחת פרשת מצורע פותחת התורה בטהרת המצורע: זֹאת תִּהְיֶה תּוֹרַת הַמְּצֹרָע בְּיוֹם טׇהֳרָתוֹ וְהוּבָא אֶל הַכֹּהֵן. בעל הכלי יקר מוצא רעיון אקטואלי בטהרה זאת.
המדרש המפורסם מספר על ר' ינאי והרוכל המוכר סם חיים. עיון במדרש מלמד על שתי גישות ביחס לחטא וביחס לתיקון העולם המבוטאות במעשי שני האישים ובשאלה: מי האיש החפץ חיים?
בפרשת מצורע אנו לומדים על דרכי הטהרה של המצורע. ננסה לעמוד על הפעולות שעושה הכהן ביום הראשון לטהרה, ובאילו כלים משתמש הכהן בטהרה זו?
עם ישראל הוא זה שיקבע בהתנהגותו את מצבה של ארץ ישראל. אם באים על ארץ ישראל נגעים, הם באים בגין התנהגותנו הפנימית בארץ.
על חומרת לשון הרע עומדים חז"ל במקורות רבים. והם אף משווים אותו לעבירות החמורות ביותר, ולכן נשאלת השאלה: כיצד ניתן להיטהר מעוון זה?
פרשת תזריע עוסקת בסוגים שונים של טומאות: טומאת יולדת וטומאת צרעת לסוגיה.
התורה מצווה על טומאת היולדת – לאחר הלידה נטמאת היולדת לתקופה של שבוע (בלידת תינוק זכר) או שבועיים (בלידת תינוקת נקבה).
לאחר תקופה ראשונה זו, מתחילה תקופה שנייה שנקראת ימי טהרה, שנמשכת 33 ימים בלידת זכר ו 66 ימים בלידת נקבה.
לאחר סיום התקופה השנייה מביאה האישה קרבן חטאת.
מהתורה למדנו על שלושה סוגי נגעי צרעת:
נגעי האדם מתחלקים גם הם לשלושה סוגים:
עוד לימדה אותנו התורה שהנגע המופיע הוא כתם לבן המופיע בעורו של האדם, ובנוסף הנגע צריך תנאי אחד לפחות בכדי לטמא את האדם :
מושג נוסף הקשור בפרשה הוא בוהק– הכוונה היא לנגע שאינו עומד בתנאי של לובן הנגע ולכן אינו מטמא.
ברוך ה' לעולם אמן ואמן.