
שֶׁשָּׁכְחוּ אֶת הֶעָשׂוּי לָהֶם
הכרת הטוב היא אחת התכונות המבורכות ביותר, היא גם אחת התכונות שאומנם הכי קל ליישמה כאשר אין לך בזה עניין אישי…
הכרת הטוב היא אחת התכונות המבורכות ביותר, היא גם אחת התכונות שאומנם הכי קל ליישמה כאשר אין לך בזה עניין אישי…
הטבע פועל בהוראת הקב"ה, והאדם אינו יכול להישאר אדיש לכך. זהו הבסיס להצבת השמיים והארץ כעדים לברית שבין ה' ובני ישראל.
שירת האזינו מספרת סיפור אחר ממה שאנו רגילים לקרוא בתורה. היא לא קוראת באופן ישיר לשמירת מצוות ולא מזהירה מפני העבירות. היא מתארת מציאות שהולכת לקרות.
חכמים התייחסו למעלתה של השמיעה כפי שמתבטאת בפרשת האזינו, וכיצד השמיעה משפיעה על האדם, תפילתו וגופו מבחינה רוחנית.
השמים והארץ בשירת האזינו נצבים כעדים בעלי תפקיד כפול: מצד אחד הם העדים ומצד שני הם משמשים גם כמוציאים לפועל של דברי הברית.
בעלי המדרש הבינו את המילים עַל־בָּ֣מֳתֵי אָ֔רֶץ מלשון במה וגובה, ודרשו את אותה המשמעות גם לגבי ארץ ישראל, המקדש והתורה המורמים מכל שאר הארצות, הפולחנים והדעות.
רבים מהמפרשים מסבירים שייחוד שירת האזינו הוא בהיותה מקפלת בתוכה את ההיסטוריה, את העבר ההווה והעתיד של עם ישראל, מבריאת העולם ועד לימות המשיח.
הנשר אינו מכביד על גוזליו. הוא יודע מתי לנגוע ומתי לא, הוא יודע מה מכביד ומה לא, ותמיד הוא חופף על הגוזלים, מרחף בסביבה ומתערב כל אימת שצריך.
התפקיד של הזקן משמעותי מאוד. הוא אמון על העברת המקל מדור לדור, הוא אחראי שהשרשרת תמשיך. נכון שבכל דור התנאים נעשים קשים יותר, ונכון שגם על דור הבנים מוטלת אחריות, ועדיין אחריות כבדה רובצת על הזקן עצמו.
פרשת האזינו ממשיכה את פרשת וילך ועיקרה השירה שעליה מצווה הקב"ה בפרשת וילך: וְעַתָּה כִּתְבוּ לָכֶם אֶת הַשִּׁירָה הַזֹּאת וְלַמְּדָהּ אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל שִׂימָהּ בְּפִיהֶם לְמַעַן תִּהְיֶה לִּי הַשִּׁירָה הַזֹּאת לְעֵד בִּבְנֵי יִשְׂרָאֵל. על שירה זו אמרו חז"ל שהייתה נאמרת במקדש בכל שבת בזמן הקרבת קורבן המוסף:
במוספי דשבתא מה היו אומרים? אמר רב ענן בר רבא אמר רב: הזי"ו ל"ך. ואמר רב חנן בר רבא אמר רב: כדרך שחלוקים כאן – כך חלוקין בבית הכנסת. במנחתא דשבתא מה היו אומרים? אמר רבי יוחנן: אז ישיר ומי כמוך ואז ישיר. איבעיא להו: הני כולהו בחד שבתא אמרי להו. או דלמא כל שבתא ושבתא אמרי חד? תא שמע, דתניא, אמר רבי יוסי: עד שהראשונה אומרת אחת – שניה חוזרת שתים, שמע מינה: כל שבתא ושבתא אמרי חד, שמע מינה. (מסכת ראש השנה דף לא עמוד א).
המושג הזי"ו ל"ך כוונתו לכך ששירת האזינו חולקה לשישה חלקים שסימנם הזי"ו ל"ך (על פי האות הראשונה בה מתחיל הקטע). ונחלקו חכמים אם הייתה מושרת כולה כל שבת או שכל שבת היו שרים את אחד החלקים. השירה עצמה בנויה בכפילויות לשון- כל שיטה (שורה שבספר התורה) מחולקת לשתיים, וכל חצי (דלת) כתוב כנגד החצי המקביל לו, ולמשל: האזינו… ותשמע… וכך בהמשך- יערוף כמטר.. תיזל כטל…
נחלק את השירה לשישה חלקים:
השירה פותחת בהעמדת השמים והארץ לעדים ובגדלות כוח הקב"ה- כִּי שֵׁם יְהֹוָה אֶקְרָא הָבוּ גֹדֶל לֵאלֹהֵינוּ, ולאחר מכן מלמדת השירה על כך שדן ה' דין צדק: הַצּוּר תָּמִים פׇעֳלוֹ כִּי כׇל דְּרָכָיו מִשְׁפָּט אֵל אֱמוּנָה וְאֵין עָוֶל צַדִּיק וְיָשָׁר הוּא. הסיבה לפתיחה זו היא לומר שהקב"ה העמיד בצדק את העם לדין, שהרי השירה היא עדות לכך שהקב"ה העניש את העם בשל הפרת הברית על ידי בני ישראל. לכן ממשיכה השירה ואומרת: שִׁחֵת לוֹ לֹא בָּנָיו מוּמָם דּוֹר עִקֵּשׁ וּפְתַלְתֹּל, הווה אומר- בני ישראל אכן הפרו את הברית ולכן באו עליהם העונשים, הקב"ה צודק בהענשתם. עונש זה הוא באשמת העם וחלק זה מסתיים בשאלה על מעשי בני ישראל: הַ לְיְהֹוָה תִּגְמְלוּ זֹאת?
זְכֹר יְמוֹת עוֹלָם בִּינוּ שְׁנוֹת דֹּר וָדֹר – כאשר מסתכלים אל העבר רואים עד כמה הייתה טובת הקב"ה אל העם שבחר אותו מכלל העמים להיות לו לעם סגולה, הוליך אותו במדבר והגן עליו- כְּנֶשֶׁר יָעִיר קִנּוֹ עַל גּוֹזָלָיו יְרַחֵף יִפְרֹשׂ כְּנָפָיו יִקָּחֵהוּ יִשָּׂאֵהוּ עַל אֶבְרָתוֹ, ולא רק זאת אלא שעשה זאת הקב"ה בעצמו, לא על ידי שליח או בשיתוף כוחות אחרים: יְהֹוָה בָּדָד יַנְחֶנּוּ וְאֵין עִמּוֹ אֵל נֵכָר ולכן גם לאיתני הטבע, כגון ים סוף, לא היה איך לעצור אותם.
השירה מלמדת על הטוב הגדול שניתן לעם כאשר נכנסו לארץ: יַרְכִּבֵהוּ עַל בָּמֳתֵי אָרֶץ וַיֹּאכַל תְּנוּבֹת שָׂדָי וַיֵּנִקֵהוּ דְבַשׁ מִסֶּלַע וְשֶׁמֶן מֵחַלְמִישׁ צוּר, אולם פתיחה זו באה לשם הנגדה לעומק הבגידה של העם באלוהיו: וַיִּשְׁמַן יְשֻׁרוּן וַיִּבְעָט שָׁמַנְתָּ עָבִיתָ כָּשִׂיתָ וַיִּטֹּשׁ אֱלוֹהַּ עָשָׂהוּ וַיְנַבֵּל צוּר יְשֻׁעָתוֹ, במקום שטוב הארץ תהפוך למה שמגדיל את הקשר אל הקב"ה ותגרום לעם להכיר לה' טובה קורה דבר הפוך- היא מביאה לידי מרידה.
וַיֹּאמֶר אַסְתִּירָה פָנַי מֵהֶם – העונש מתבטא בהסתר הפנים של הקב"ה מעם ישראל, והסתר פנים זה מביא עליהם את כל הצרות המפורטות בהרחבה בקללות שבפרשת כי תבוא. ללא השגחת ה' לעם ישראל אין את היכולת להתקיים בארצם והם נידונים להשתעבד בגלות.
הקב"ה הוא שמביא את העונש ולכן גם בגויים תהיה נקמה על מה שעשו לבני ישראל- על כך שהכבידו יותר ממה שהיו אמורים להכביד. למעשה ה' לא נוטש לחלוטין את העם, והוא אומר לאומות- לא הכוח שלכם הוא שהביא את ניצחונכם: אֵיכָה יִרְדֹּף אֶחָד אֶלֶף וּשְׁנַיִם יָנִיסוּ רְבָבָה אִם לֹא כִּי צוּרָם מְכָרָם וַיהֹוָה הִסְגִּירָם.
יש תקווה לעם, והנחמה תבוא: רְאוּ עַתָּה כִּי אֲנִי אֲנִי הוּא וְאֵין אֱלֹהִים עִמָּדִי אֲנִי אָמִית וַאֲחַיֶּה מָחַצְתִּי וַאֲנִי אֶרְפָּא וְאֵין מִיָּדִי מַצִּיל , הקב"ה גם יציל את העם וירפא את מכותיהם וגם ינקם מאויביהם עד שהאומות יכירו במעלתם של ישראל- הַרְנִינוּ גוֹיִם עַמּוֹ כִּי דַם עֲבָדָיו יִקּוֹם וְנָקָם יָשִׁיב לְצָרָיו וְכִפֶּר אַדְמָתוֹ עַמּוֹ.
בסיום פרשת האזינו מלמד משה את בני ישראל את השירה, והוא מצווה לעלות אל הר נבו על מנת לראות את הארץ ולמות בו, אך לא לפני שיברך את בני ישראל כפי שיפורט בפרשת וזאת הברכה.
(הדברים מבוססים על פירוש דעת מקרא)
ברוך ה' לעולם אמן ואמן.