היא התחילה את דרכה כאיכרה צנועה, עשויה בעיקר משאריות ומפצה על מחסור. אבל היום, היום היא כבר מלכה – המנה שכל אחד בטוח ששלו היא המושלמת, המנה שמככבת הן במסעדות גורמה והן בארוחות המילואים. אז כן, הגיע הזמן לתת כבוד גם לשקשוקה, המאכל האהוב, הפשוט והממכר.
מקורה של השקשוקה הוא בצפון אפריקה. שם, בין החולות, השמש והרי האטלס, היא נולדה. המילה "שקשוקה" פירושה בערבית ברברית הוא "תערובת", כנראה ביטוי לצורת ההכנה שלה. גרסאות שונות של המנה התפתחו במדינות שונות, וכל אחת מהן זכתה לתוספות ייחודיות משלהן.
השקשוקה עשתה עלייה לארץ ישראל עם העולים מצפון אפריקה. תחילה, היא נתפסה בעיקר כארוחת פועלים, אך עם השנים היא זכתה להכרה הולכת וגדלה, והיום אפשר למצוא אותה בכל מקום: במטבח הביתי, דוכני רכוב ובמסעדות יוקרה.
למה היא כל כך אהובה? קודם כל, היא פשוטה להכנה. גם מי שלא יודע להבדיל בין סכין למזלג יכול להכין שקשוקה משובחת. שנית, היא זולה – כמה ביצים, עגבניות, בצל ותבלינים, ויש לכם ארוחה מזינה ומשביעה. ושלישית – היא טעימה! אין מילה אחרת… ועכשיו למתכון:
מתכון לשקשוקה:
אז כמעט כמו בכל דבר – לא כולם מסכימים על מתכון אחיד: עם בצל או בלי? רק עגבניות או שמשלבים ירקות נוספים? ביצים שלמות או מקושקשות? אז בכדי לצאת בסדר עם כולם הבאנו שלושה מתכונים לשקשוקה שאנחנו בטוחים שיתנו שייתנו ייצוג מכובד לכל הדעות.
המתכון הבסיסי: השקשוקה המרוקאית / טריפוליטאית / תוניסאית
נתחיל בבסיס: הבסיס לכל מתכוני השקשוקה הם ביצים, עגבניות ושום. מעבר לכך אפשר להוסיף כיד המלך – התוניסאים מוסיפים בצל, המרוקאים מוסיפים מרגז והתורכים – פלפלים. טיפ חשוב נוסף: אצלנו תמיד אמרו שהבסיס הכי טוב לשקשוקה של היום היא המטבוחה של אתמול! אז אם נשארה לכם מטבוחה משבת (ביתית כמובן!) , זה בסיס נהדר להתחיל ממנו את השקשוקה.
מצרכים לשקשוקה:
- עגבניות: 3-4 עגבניות, חתוכות למרובעים קטנים או שמיניות. את העגבניות עדיף לקלף ולסחוט מהנוזלים. למי שקצר בזמן ניתן להשתמש בעגבניות מרוסקות או חתוכות מקופסת שימורים
- שום: 3/4 שיני שום פרוסות או כתושות. אפשר להוסיף עוד שום (ועוד שום), זה עושה את השקשוקה הרבה יותר טעימה.
- ביצים: 5-6 ביצים. במידה וצריך – אפשר להוסיף ביצים לרוטב ולהרתיח פעם נוספת.
- אפשר להוסיף:
- בצל חתוך לפרוסות דקות.
- פלפל גמבה חתוך למרובעים.
- פלפל חריף חתוך לפרוסות (הכמות לפי הטעם שלכם…).
תבלינים לשקשוקה:
- 1 כף פפריקה מתוקה (לפחות).
- לאוהבי החריף – אפשר להוסיף פפריקה חריפה.
- מלח ופלפל שחור לפי הטעם.
- רבע כפית כורכום.
- לאוהבי הכמון – רבע כפית כמון, שימו לב שהכמון אוהב להשתלט על הטעמים.
- רסק עגבניות – לא חובה, אפשר להשתמש בשביל לעבות את הרוטב.
- שמן: מי שמעדיף שמן זית – בבקשה, אנחנו מעדיפים שמן קנולה. אפשרות נוספת היא להשתמש בשמן אדום (שמן שעורבב עם פפריקה) ואז אפשר להוריד בכמות הפפריקה.
אז איך מכינים שקשוקה?
-
מכניסים את העגבניות והשום למחבת עמוקה ומבשלים עד שהעגבניות מתרככות. כדאי לתת לעגבניות זמן להתבשל (40 דקות בערך). אם לחוצים בזמן אפשר 'לעזור' ולמעוך את העגבניות או לחתוך אותן לקוביות קטנות מההתחלה.
-
במהלך הבישול להוסיף את התבלינים תוך כדאי ערבוב. אפשר להוסיף כפית סוכר על מנת להוריד את החמיצות של העגבניות.
-
בדומה להכנת מטבוחה, גם בשקשוקה (לפחות אצלנו..) השמן נכנס בסוף תהליך הבישול ולאחר שהעגבניות מבושלות (ולא מטוגנות). לאחר שהעגבניות מבושלות אפשר להוסיף שלוש כפות שמן ולתת לרוטב להתבשל כ- 5 – 10 דקות.
-
במידה ובחרתם להכין את השקשוקה עם בצל או ירקות נוספים נשנה את הסדר ונטגן את הבצל והירקות ורק אז נוסיף את העגבניות ונבשל אותן.
-
לאחר שהרוטב מוכן ניצור גומות קטנות ולכל אחת נשבור ביצה. את השקשוקה נוריד מהאש כאשר הביצים יהיו מוכנות – יש שמעדיפים את החלמון נוזלי ויש שמעדיפים קשה.
-
ולאלו שמעדיפים את הביצה מקושקשת בתוך הרוטב: זה הזמן לערבב את הביצים יחד עם הרוטב.
טיפ שלנו: אם רוצים להסמיך את הרוטב אפשר להוסיף כף או שתיים של רסק עגבניות אבל לזכור להוסיף מעט סוכר להוריד את החמיצות שלו.
מתכון לשקשוקה עם מרגז – OJJA
האוז'ה היא הגרסה המרוקאית והבשרית לשקשוקה. ההבדל העיקרי הוא שבמתכון הזה מוסיפים נקניקיות מרגז לתבשיל:
מצרכים לשקשוקה עם נקניקיות מרגז:
- עגבניות: עגבניות לפי גודל הסיר או המחבת, לרוב 5-6, חתוכות למרובעים קטנים או שמיניות. את העגבניות עדיף לקלף ולסחוט מהנוזלים. למי שקצר בזמן ניתן להשתמש בעגבניות מרוסקות או חתוכות מקופסת שימורים
- שום: 3/4 שיני שום פרוסות או כתושות. אפשר להוסיף עוד שום (ועוד שום), זה עושה את השקשוקה הרבה יותר טעימה.
- ביצים: 5-6 ביצים. במידה וצריך – אפשר להוסיף ביצים לרוטב ולהרתיח פעם נוספת.
- נקניקיות מרגז: נקניקיות מרגז לרוב עשויות בשר בקר או טלה. אפשר לחתוך את הנקניקיות לחתיכות או להשאיר שלמות. במידה וחריף פחות עושה לכם את זה, אפשר להשתמש בנקניקיות רגילות ואפילו קבנוס.
- תוספות: גמבה, בצל או פלפל חריף – מה שתעדיפו.
- תבלינים: פפריקה מתוקה, פלפל צ'ילי גרוס (לאוהבי החריף…), מלח ופלפל.
אופן ההכנה שקשוקה עם מרגז:
- במחבת עמוקה יש לחמם את השמן, ולטגן את נקניקיות המרגז כ- 5 דקות (הנקניקיות לא צריכות להיות מטוגנות לגמרי, יש להן מספיק זמ ן בישול יחד עם הרוטב). אם בחרתם להוסיף בצל או ירקות אחרים עדיף לטגן אותם עוד לפני הכנסת הנקניקיות.
- לאחר מכן יש להכניס את העגבניות והשום ולבשל עד שהעגבניות מתרככות. תוך כדי הבישול נכניס את התבלינים: כף וחצי פפריקה מתוקה, מלח ופלפל שחור לפי הטעם.
- לאחר ריכוך העגבניות ניצור גומות ברוטב ולתוכן נמזוג את הביצים שלמות. אפשר להוריד את המחבת מהאש לאחר שהביצים הגיעו למידת העשייה שאתם אוהבים, בתאבון!
מתכון לשקשוקה תורכית: מנמן.
לתורכים יש גרסה משלהם לשקשוקה הצפון אפריקאית והיא נקראת מנמן, ובה מלבד הפלפלים מקבלים מקום שווה ערך לעגבניות:
מצרכים למנמן – שקשוקה תורכית:
- עגבניות: עגבניות לפי גודל הסיר או המחבת, לרוב 5-6, חתוכות למרובעים קטנים או שמיניות. את העגבניות עדיף לקלף ולסחוט מהנוזלים. למי שקצר בזמן ניתן להשתמש בעגבניות מרוסקות או חתוכות מקופסת שימורים
- גמבה חתוכה למרובעים קטנים.
- בצל אחד קצוץ.
- לאוהבי החריף – פלפל חריף פרוס.
- שום: 3 שיני שום פרוסות או כתושות.
- ביצים: 3 ביצים.
תבלינים לשקשוקה תורכית:
- כף פפריקה.
- מלח ופלפל לפי הטעם.
- פלפל שאטה / צ'ילי לפי הטעם.
- חצי כפית אורגנו או שלושה עלי נענע.
אופן הכנת מנמן – שקשוקה תורכית:
- במחבת עמוקה נשים 3 כפות שמן (זית או קנולה, לבחירתכם) ונטגן את הבצל דקה או שתיים.
- לאחר מכן נוסיף את הגמבות, והפלפלים החתוכים עד ונטגן למשך חמש דקות (נרצה שהבצל והפלפלים יתרככו אבל לא ישרפו).
- נוסיף את העגבניות ואת השום וניתן לתבשיל לשבת על האש עד שהעגבניות יתרככו (אפשר להשתמש במועך פירה בשביל למעוך את העגבניות).
- נתבלן בכף פפריקה, מלח, פלפל, אורגנו או נענע.
- נוסיף שלוש ביצים ונערבב אותן עם הרוטב המבושל.
- נמשילך לבשל למשך חמש דקות נוספות ואז נוכל להוריד מהגז. אפשר לפזר מעט פטרוזיליה טרייה או בצל ירוק מעל.
נסכם ונאמר שהשקשוקה היא לא רק מאכל, היא חוויה: היא טעם של בית, של ילדות, של חום ואהבה. היא ארוחה מושלמת לכל שעה ביום, לארוחת בוקר, בצהרים בתוך בגט טרי, בערב ואפילו כנשנוש לילי. אז בפעם הבאה שאתם מחפשים ארוחה טעימה, פשוטה וקלה להכנה – שקשוקה היא הפתרון בשבילכם.
בתאבון!